Kivinen Osmo, Mesikämmen Jani & Metsä-Tokila Timo

Kylmä kiekkosota - Kaksi mannerta kaksi kulttuuria

(Liikuntatieteellisen seuran julkaisu 51. Helsinki: Liikuntatieteellinen seura ry. 2000)

Jääkiekon yli satavuotiseen historiaan mahtuu värikkäitä tarinoita ja kunniakkaita perinteitä. Samalla lajia on leimannut pohjois-amerikkalaisen ja eurooppalaisen kiekkoilun vastakkainasettelu. Pohjois-Amerikassa on arvostettu suoraviivaista ja rajua kiekkoilua, Euroopassa nopeaa ja taitoja korostavaa yhteispeliä.

 

Mantereiden välillä vallinnut "kylmä sota" on hiipumassa ja kiekkoilun kehitystä ohjaa NHL. Euroopassa on alettu innokkaasti kopioida NHL:n käytäntöjä: pelejä lisätään ja pelikautta pidennetään lähes ympärivuotiseksi. Sääntöjä muokataan NHL:n mukaan. Kaukaloita kavennetaan pohjoisamerikkalaisiin mittoihin ja organisaatiot sovittavat toimintansa uuden mantereen viihdebisneksen malleihin. Peleissä pyritään riskien minimointiin ja ylivarovaiseen puolustuspeliin.

 

Yleisön kaipaamia maaleja syntyy vuosi vuodelta vähemmän. Jääkiekon kehittämisessä tärkeintä on tuotteen laadun varmistaminen: yleisölle ei voi tarjota loputtomiin merkityksettömiä ja yksitoikkoisia otteluja, joiden tunnelmaa eivät nosta kuin rihkamakauppa, ravintolapalvelut ja hillitön musiikinjytke. Ainoa autuaaksitekevä jääkiekkotaivas ei välttämättä ole ikuisesti Pohjois-Amerikassa. Miksi kiekkoilun pitäisi yhdenmukaistua kaikkialla yhteen ja samaan muottiin? Amerikkalaista ammattilaisurheilua ihannoidessa olisi hyvä muistaa, että lajin koko kulttuuritausta poikkeaa Pohjois-Amerikassa ratkaisevasti Euroopan oloista.

 

Väärinymmärretyt NHL:n vaikutteet näkyvät myös juniorikiekkoilussa. Pahimmillaan harjoitukset jäljittelevät jääkiekon mahtiseuroja ja lapset yritetään ohjelmoida pelaamaan yhtä nurinkurisesti kuin aikuiset: välttämään virheitä ja puolustamaan omaa maalia. Kun lasten ja nuorten kiekkoilusta tulee turhan totista puurtamista, peli-ilo hiipuu, eikä vastentahtoisesta harrastuksesta nauti kukaan.

 

Kylmä kiekkosota tarkastelee jääkiekkoilun vuosisataista perinnettä, nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä. Kirjassa eritellään sekä jääkiekon ammattilaistumista että juniorityön uusia suuntaviivoja. Kiekkoväki haastetaan rohkeaan ja rakentavaan keskusteluun myös meille suomalaisille niin rakkaan lajin kehittämisvaihtoehdoista.